Vår kronologiska historia

1957
Hugo Zetterberg Efterträd. har ”Vånga Installation o Distribution” vilket är uppstarten till det Skärblacka El & Installations AB som finns idag. Anställda i firman var då Folke Sundell och Ivan Sundell. Herrarna Sundell var till yttermera kusiner.

1959
Bolaget övertas av Viking Larsson och företaget byter namn till ”Viking Larsson Elfirma”. Larsson överlåter dock firman redan ett år senare till nya ägare.

1960
Ohlsson o Eriksson är de som tar över efter Viking Larsson. Återigen sker ett namnbyte , denna gång till ”Ohlsson o Eriksson Elfirma” med inriktning Installation Kullerstad Distribution. Nu anställer företaget för första gången en kontorist -Ragnhild Larsson.

1964
Arne Eriksson blir näste ägare till bolaget och ”Skärblacka Elaffär” ser nu sin dager. Han köper även fastigheten av Hugo Zetterberg som under de här åren hyrt ut den till sina efterträdare. Folke Sundell har följt med företaget sedan start men nu expanderar företaget och man anställer även Evert Halvarsson, Ingemar Hallberg, Ulf Halvarsson, Arne Larsson och Arne Andersson. Hallberg och Andersson skulle senare bli linjemästare i Norsholm.

1972
Olle Eriksson övertar Skärblacka Elaffär efter sin far Arne. Belägna på Stationsvägen 5 har man nu en butik i övre plan och lager m.m i källaren. Dock flyttas firman till Bergslagsvägen 26 då denna fastighet blev till salu. För första gången i blir företaget också återförsäljare till Elektrolux.

1988
Vid den här tiden blir det känt att Skärblacka Elaffär åter börjar söka sin efterträdare. Kenneth Lövgren, Lars Johansson och Jan-Erik Finn bildar då ett kompanjonskap och övertar Skärblacka El o Installationsaktiebolaget i juli samma år. Lövgren har funnits i företaget sedan 1966 när han gjorde sin praktik och  Johansson och Finn kommer närmast från Lundgrens Eltjänst. Man övertar självfallet trotjänaren Folke Sundell också.

1993
Efter att ha hyrt Bergslagsvägen 26 av Eriksson under de år som gått köper man fastigheten på Smedbruksvägen 3 av Norrköpings Kommun. Den har inhyst både en polisstation och en läkarstation innan  det blev både butik, lager och kontor i Skärblacka El & Installations AB’s regi. Elektrolux följer med. Under kommande dryga 20-årsperiod rullar det på med Electroluxbutiken, någon anställd kommer och någon går och företag/industrier/lantbruk/privatpersoner är alla lika välkomna.

2015
De två kvarvarande ägarna, Lasse och Janne, lämnar över stafettpinnen till Anders Oskarsson i januari detta år. Anders Oskarsson har till dags datum drivit sin egen elfirma, Norrfallets Elektriska, som nu blir en del i Skärblacka El & Installations AB.

2021
Den 8 december blir Skärblacka El officiellt en del av Elkedjan och därmed, i praktiken, delägare i ett eget grossistlager.

2022
Implementering av Elkedjans olika delar i arbetsvardagen fortsätter med stor energi efter uppstart. Det egna lagret blir större och med bredare sortiment. Till detta följer scanningfunktion och bra struktur för återbeställning av material.
Vi passar även på att totalrenovera våra lokaler i samband allt annat nytt som händer. En makeover som ger oss en fräschare look helt enkelt.
Skärblacka El får också sin första kvinnliga elektriker när Esther Cassel välkomnas in i företaget.

2023
Skärblacka El hänger på den generella elektrifieringen i samhället och byter ut hela sin vagnpark mot elbilar i form av Id Buzz Cargo som nu rullar runt med både elmaterial och elektriker. Såklart installeras även laddpunkter på Skärblacka El för att tillgodose driften av elbilarna.
Idag består företaget av ett gäng glatt skruvande elektriker och en ekonom/administratör… och mellan varven även två som mixar avkopplande pensionärsliv med lite elarbete.